Csoóri Sándor Alap

Isaszegi Asszonykórus Támogatása 2019/20   
Közzététel hamarosan

 

Isaszegi Táncházak Támogatása 2019/20

Táncházsorozat Isaszegen a Csoóri Sándor Alap támogatásával.

Az Isaszegi Művelődési Ház és Múzeumi Kiállítóhely (korábbi nevén Dózsa György Művelődési Otthon és Isaszegi Múzeumi Kiállítóhely) 2019-ben egyedi támogatás iránti kérelmet nyújtott be az Emberi Erőforrások Minisztériumához a Csoóri Sándor Alappal kapcsolatos tevékenységének megvalósításához. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, mint Támogató az igényt elbírálta és 800.000 Ft vissza nem térítendő támogatásról döntött.

A támogatás célja: a népi kultúra területén, közösségteremtő műfajokban működő szervezetek, közösségek támogatása. Az Isaszegi Művelődési Ház és Múzeumi Kiállítóhely a támogatási összeget a rendszeresen megrendezésre kerülő Táncház rendezvények költségeinek finanszírozására fordította (oktató tiszteletdíja, reklámköltségek és élő népzenei szolgáltatás).

Ahogy 2019-ben szinte minden hónapban rendeztünk táncházakat, úgy 2020-ra is ezt terveztük. Azonban a kialakult vírushelyzet miatt már januártól új megoldásokat kellett keresnünk. Amikor lehetett, külső helyszínen tartottuk és mindig maximálisan betartottuk az egészségügyi előírásokat és az aktuális korlátozásokat. Sajnos a 2020. év első felében több táncházat is le kellett mondanunk és 2020. október 10-e után már egyáltalán nem rendezhettünk ilyen eseményt. A kialakult helyzet a látogatottságon is tükröződött. Kevesebb, de annál lelkesebb és elszántabb résztvevővel számolhattunk, és akik eljöttek, azok szívvel-lélekkel itt voltak.

2019-20-ban – a pályázati finanszírozásnak hála – két kiváló zenekarral dolgozhattunk együtt: a kezdetektől velünk tartó, négy tagú Boldi és bandája-val, illetve a 2016-ban alakult, elsősorban autentikus népzenét játszó „A Banda” zenekarral. Az élő népzenének köszönhetően minden alkalommal fantasztikus volt a hangulat.

Táncházainkra általánosan jellemző, hogy Isaszegi táncok oktatásával és gyakorlásával kezdődik az este, ez a táncház alapja. Szeretnénk, ha az ide látogató emberek megismernék és a lehető legjobban elsajátítanák az isaszegi táncokat. Az isaszegi táncok tanítása és gyakorlása után táncházvezetőink – Ecseriné Pálinkás Tünde és Stéger Dániel – vezénylik a táncház többi részét, ahol oktatóink nyárádmente táncain kívül bukovinai, széki, szatmári, mezőségi, moldvai, szilágysági, felcsíki, vajdaszentiványi és kalotaszegi táncokat tanítottak.

Pongrácz Gabriella
igazgató
Isaszegi Művelődési Ház és Múzeumi Kiállítóhely

 

Megosztás:

Az isaszegi művelődési otthon honlapja