Csoóri Sándor Alap 2020/21

Isaszegi Asszonykórus Támogatása 2020/21   

Az Isaszegi Művelődési Ház és Múzeumi Kiállítóhely egyedi támogatás iránti kérelmet nyújtott be az Emberi Erőforrások Minisztériumához a Csoóri Sándor Alappal kapcsolatos tevékenységének megvalósításához. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, mint Támogató az igényt elbírálta és 500.000 Ft vissza nem térítendő támogatásról döntött.
A támogatás célja: a népi kultúra területén, közösségteremtő műfajokban működő szervezetek, közösségek támogatása. Az Isaszegi Művelődési Ház és Múzeumi Kiállítóhely a támogatási összeget az Isaszegi Asszonykórus szakmai és emberi fejlődésének biztositására fordította. A költségvetési tervben szerepelt az oktató tiszteletdíja, népviselet készíttetése és utazások finanszírozása.
Az Isaszegi Asszonykórus szakmai oktatását a fiatal énektanár, Volter Domonkos vállalta el erre a támogatási időszakra. A próbák a pályázati keretein belül 2021. augusztusában kezdődtek. Az éves munka során a kórustagok gyakorolták a helyes hangképzés elsajátítását, a mélyhasi légzést és a skálázást. Isaszegi szlovák népdalokat tanultak és folyamatosan képezték magukat az isaszegi szlovák nyelvjárás szókészleteiből.
Készültek a püspökhatvani, a Szent Iván napi, valamint az augusztus 20-ai fellépésre és a Duna TV felvételére. Régi csokrokat és karácsonyi dalokat gyakoroltak.
A pandémia miatt a próbák decemberben ugyan megszakadtak, de 2022-ben folytatódni tudtak: népdalok történelme, jellegzetességek a folklórban, oktávnyi hangképző gyakorlatok, isaszegi népdalok.
Az egységes fellépőruha beszerzésére egyre nagyobb az igény a kórus részére. A támogatási összeg nagysága azonban nem tette lehetővé, hogy teljes viseleteteket készíttessünk, ezért – átgondolva a kórus legfontosabb szükségleteit – alsószoknyákat készíttettünk az összegből.
2021. szeptember 11-én csapatépítő nógrádi túrán vettek részt, 2021. augusztus 28-án pedig Püspökhatvanban léptek fel, ahol a Duna Tv készített felvételt. A csoport tagjai erre a fellépésre és a felvételre helyi gyűjtések alapján lejegyzett népéneket tanultak meg és vittek színpadra, ezáltal ismertségre téve szert a hazai szlovákság neves képviselői előtt, valamint a médiában. A felvétel után kétnyelvű szentmisét mutattak be a Szent Lőrinc római katolikus plébániatemplomban, az Asszonykórus tagjai a szentmisén szintén közreműködtek, az első sorokban helyt kapva bekapcsolódtak a szertartás szlovák énekrendjébe. A Duna Televízió felvétele megtekinthető ide kattintva.
Nagy örömünkre szolgált, hogy az elmúlt évben kialakult helyzet ellenére is többnyire sikerült megvalósítanunk pályázati céljainkat. Ebben nagy segítségünkre volt a támogatási időszak meghosszabbítása. Köszönjük a támogatást!
Pongrácz Gabriella igazgató, Isaszegi Művelődési Ház és Múzeumi Kiállítóhely

Megosztás:

Az isaszegi művelődési otthon honlapja